Get Adobe Flash player
1 mini

УДК: 636.52/.58+636.592.097.73

 

Вітамін Е як засіб підвищення якості птахівничої продукції та антиоксидантного статусу організму


             І.А.Іонов, доктор с/г наук, професор

Інститут тваринництва НААНУ

63404, Харківська обл., Харківський р-н, с. Кулиничі, вул. 7-ї Гвардійської армії, 3

У роботі наведені дані щодо особливостей накопичення в організмі птиці вітаміну Е, описані фізіолого-біохімічні особливості впливу підвищених кількостей вітаміну Е на якість яєць та м’яса курей. Доведено, що підвищені кількості токоферолу призводять до збільшення терміну зберігання м’яса бройлерів та зниженню токсичної дії Т-2 токсину.

Витамин Е как средство повышения качества птицеводческой продукции и антиоксидантного статуса организма

И.А.Ионов, доктор сельскохозяйственных наук, профессор

Институт животноводства НААНУ

63404, Харьковская обл., Харьковский р-н, с. Кулиничи, ул. 7-й Гвардейской армии, 3

В работе приведены данные об особенностях накопления в организме птицы и усвоения витамина Е, описаны физиолого-биохимические особенности влияния повышенных количеств витамина Е на качество яиц и мяса кур. Показано, что повышенные количества токоферола способствуют увеличению сроков хранения мяса бройлеров и снижению токсичного действия Т-2 токсина.

 

Vitamin E as a means of improving the quality of poultry products and antioxidant status of the organism I.A.Ionov

 

In paper are data on the characteristics of the accumulation in poultry and organisms mastering of vitamin E, described physiology-biochemical peculiarities of the influence of higher quantities of vitamin E on quality eggs and meat of chickens. Proved that the increased amount of tocopherol help to increase the shelf life of meat chickens and reduce toxic influence of T-2 toxin

 

Сьогодні в птахівництві розробляються раціони, які дозволяють досягати збагачення заданими компонентами яєць та м’яса при максимальному переході компонентів в яйце і підтримки балансу інших живильних речовин [1, 2]. Такі яйця можуть в значній мірі задовольняти потребу людини у вітамінах або інших біологічно активних речовинах, причому натурального походження та в легкозасвоюваній формі [4]. Вплив вітаміну Е на якість птахівничої продукції все частіше стає предметом дослідження з метою її збагачення різними компонентами, таким як вітамін Е, селен, йод, комплекс ненасичених жирних кислот та інші, які будуть сприяти покращенню здоров’я людини [3, 6]. Вітамін Е потрібен як антиоксидант, як регулятор транскрипції і активності ферментів, а також як детоксикант та активатор імунної системи [5, 7]. Крім того, підвищені дози вітаміну Е сприяють, крім того, також і зменшенню чутливості птиці до теплового стресу.

Незважаючи на значну кількість публікацій останніх років, присвячених α-токоферолу, особливості його накопичення, засвоєння та впливу на обмінні процеси в присутності ряду токсичних речовин багато в чому залишаються нерозшифрованими. Один з підходів до розшифрування механізмів їх біологічної дії - вивчення обміну вітаміну в екстремальних умовах - при гiпо- та гiпервiтамiнозах.

Крім того, велика увага надається профілактиці ракових захворювань і хвороб серця в людини за допомогою підвищених кількостей вітаміну Е. Є ряд повідомлень про те, що добавки вітаміну E у раціон людини сприяють зниженню рівня холестерину в крові і вже є позитивні результати по використанню 3-5-кратних доз вітаміну E при лікуванні людей [6].


Скачать 

 
До конференции осталось
16.09.2013 12:00 -1858 дней
Внешний поиск
vnap title.jpg
Организации
Издания